sluiten

2 maart 2015

Tips bij het aan­vragen ?van een verklaring arbeidsrelatie (VAR)

Moet u een nieuwe VAR aanvragen? Houd dan ?rekening met het volgende: 

Tips bij het aan­vragen van een verklaring arbeidsrelatie (VAR) a) Maak u niet te druk om een bepaalde vraag. ?Sommige vragen kunnen twijfel oproepen.

 
b) Vindt de Belastingdienst u wel een echte ondernemer als u maar één of twee opdrachtgevers heeft?De Belastingdienst kijkt naar het totaalbeeld en houdt bijvoorbeeld rekening met uw werkzaamheden. Een interim-manager die maar één of twee opdrachtgevers heeft, kan nog steeds een VAR-wuo krijgen. Het gaat vooral om het ondernemersrisico. Dat betekent dat u werkt voor eigen rekening en risico. Bijvoorbeeld dat u niet doorbetaald krijgt als u ziek bent en dat u risico loopt als de opdrachtgever ontevreden is. 

c)  Omschrijf uw werkzaamheden zo ruim mogelijk.
U krijgt een VAR voor het soort werk dat u doet. Als u twee erg verschillende dingen doet – u bent bijvoorbeeld schilder, maar ook chauffeur – dan vraagt u twee verschillende VAR-verklaringen aan. Het is dan alleen wel lastiger om het benodigd aantal opdrachtgevers per VAR te halen. Probeer uw werkzaamheden daarom als het kan onder één noemer te vangen.

d) Let extra op bij de beoordeling van uw inkomsten.
U moet aangeven hoe u uw inkomsten beoordeelt. ?Als u aankruist ‘als loon uit dienstbetrekking’ of ‘als resultaat overige werkzaamheden’ dan krijgt u een ?VAR-loon of een VAR-row. Ook als uit andere antwoorden blijkt dat u wel degelijk ondernemer bent. 

e) Bent u het niet eens met de VAR die u heeft gekregen?
Raadpleeg uw accountant.

Let op!Had u in 2014 al een VAR? ?Dan is deze ook in 2015 geldig.

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.