sluiten

25 november 2016

Pensioen in eigen beheer

Bent u directeur-grootaandeelhouder (dga) van een bv? Dan is het volgende voor u van groot belang:
Op Prinsjesdag 2016 diende staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes bij het parlement een wetsvoorstel in om het pensioen in eigen beheer af te schaffen.

Pensioen in eigen beheerAls het parlement dit wetsvoorstel goedkeurt, kunt u met ingang van 1 januari 2017 geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen. U moet dit pensioen vóór 1 januari 2017 (er is uitstel tot 1 april, maar dit raden wij niet aan) premievrij maken.
Stoppen met pensioenopbouw in eigen beheer moet gebeuren in een besluit van de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA).
Het besluit van de AVA moet dan vóór 1 januari 2017 zijn genomen. Anders is het pensioen in eigen beheer op 1 januari 2017 fiscaal bovenmatig. Met alle (ongewenste) gevolgen van dien.
Na dit jaar kunt u beslissen of u het opgebouwde pensioen in eigen beheer wilt afkopen of omzetten in een oudedagsvoorziening bij de bv.

Welke keuze kunt u maken?
Als u vóór 1 januari 2017 pensioen in eigen beheer heeft opgebouwd kunt u uw pensioen:

  1. afkopen; of
  2. omzetten in een oudedagsvoorziening bij de bv; of
  3. premievrij maken.

Let op!Met de nieuwe regels kunt u veel belastingvoordeel behalen en mogelijk ook een hoop fiscale problemen in uw bv oplossen. Maar als u niet nog dit jaar actie onderneemt, kan er fiscaal gezien heel veel mis gaan. Neem zo snel mogelijk contact op met uw accountant.

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.