sluiten

16 april 2015

Huwelijkse voorwaarden met woning op naam van één vd partners?

Huwelijkse voorwaarden met woning op naam van één vd partners? Laat deze partner dan volledige rente betalen!

In de casus van Hof Den Bosch van 26 februari 2015, nr. 13/00979 wonen een man en een vrouw ongehuwd samen. Ze zijn geen fiscaal partner van elkaar. De woning is 100% eigendom van de vrouw.

 De rente wordt als kosten van de huishouding gezien en via een en/of-rekening betaald. De man en de vrouw voeden deze rekening elk voor de helft.

 De vrouw kan alleen de helft van de rente aftrekken, te weten het deel van de rente dat op haar drukt. Het rentedeel van de man is niet aftrekbaar, omdat hij geen eigenaar is van de woning.

 Stel nu bovenstaande speelt bij partners welke gehuwd zijn onder huwelijkse voorwaarden: Man en vrouw zijn op huwelijkse voorwaarden gehuwd. De man is 100% eigenaar van de woning. De rente wordt op dezelfde manier betaald: via en/of rekening.

 Een denkfout is dat het zijn van partner voldoende is om de kwalificatie eigenwoningrente veilig te stellen. De man is 100% eigenaar maar betaalt slechts de helft van de rente. Dit betalen moet worden opgevat als 'drukken'. De andere helft drukt op de partner. Maar omdat zij geen eigenaar is, kwalificeert haar rente niet als eigenwoningrente. De vrije toerekening verandert hier niets aan. Feitelijk verhuurt de eigenaar van de woning de helft aan zijn partner. Zij betaalt hiervoor 'huur' in de vorm van de helft van de rente. En huur is nu eenmaal niet fiscaal aftrekbaar.

 Deze vervelende fiscale behandeling kan vermeden worden door de man de volledige rente te laten betalen. Laat de rente dus niet via een en/of-rekening lopen!

 

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.