sluiten

7 december 2017

Fiscale maatregelen regeerakkoord. Waar moet u als ondernemer op gaan anticiperen?

Het kabinet-Rutte III wil dat Nederland een land is waar het voor ondernemingen aantrekkelijk is om zich te vestigen en van waaruit Nederlandse bedrijven handel kunnen drijven over de hele wereld. Dat is nu zo en dat moet zo blijven.

Hiervoor is een concurrerend vennootschapsbelastingtarief nodig. De statutaire tarieven in de vennootschapsbelasting gaan in stappen omlaag van 20% en 25% naar 16% en 21% per 2021.

De eerste schijf van de vennootschapsbelasting blijft € 200.000.

Verder wordt het tarief van de innovatiebox met ingang van 1 januari 2018 verhoogd van 5% naar 7%. Daarnaast wordt ook nog het aanmerkelijkbelangtarief verhoogd (in 2020 naar 27,3% en vanaf 2021 naar 28,5%) en zal in de vennootschapsbelasting de afschrijving op vastgoed vanaf 2019 worden beperkt tot maximaal 100% van de WOZ-waarde.
Voor IB-ondernemers zal de zelfstandigenaftrek vanaf 2020 in vier jaarlijkse stappen van 3%-punt worden verlaagd tot het basistarief. Concreet betekent dit dat de zelfstandigenaftrek alleen nog tegen het tarief van de eerste schijf van de inkomstenbelasting kan worden afgetrokken (2017: 36,55%).

Het valt op dat de kosten voor de baten uitgaan. In 2018 worden reeds de beperkende maatregelen genomen en vanaf 2019 kan het bedrijfsleven gaan profiteren van de lagere tarieven. 

TipHet zal duidelijk zijn dat het kan lonen om tijdig op deze maatregelen te anticiperen. Moet u bijvoorbeeld overstappen van een eenmanszaak naar een bv? Hoe zit het met de afschrijving van uw bedrijfspand? Is het raadzaam om dividend uit te keren? Neem nog dit jaar contact op met uw accountant.

 

Fiscale maatregelen regeerakkoord.

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.