sluiten

7 december 2017

Autobelastingen

MRB, BPM, Bijtelling en meer over autobelastingen voor 2018

MRB plug-in hybride auto in 2018MRB volledig elektrische auto in 2018

Net als in 2017 betaalt u in 2018 geen wegenbelasting voor een volledig elektrische auto. Dit is een auto met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer. Dit blijft zo tot en met 2020. Het kabinet wil op deze manier volledig elektrisch rijden stimuleren om zo bij te dragen aan een beter klimaat en milieu.

 

MRB plug-in hybride auto in 2018

Een plug-in hybride auto wordt ook wel een plug-in hybrid electric vehicle (PHEV) genoemd. Sinds 2017 gaat de berekening van de MRB voor dit soort auto’s over het hele gewicht, inclusief de accu. Tot 2017 werd het gewicht van de accu in mindering gebracht bij de berekening van de MRB (kilocorrectie).

Plug-in hybride auto’s rijden een veel kleiner deel van hun kilometers elektrisch dan verwacht. Daardoor zijn ze minder energiezuinig en milieuvriendelijk. Daarom bouwt het kabinet de belastingvoordelen voor plug-ins de komende jaren af.

Voor plug-in hybride auto’s geldt tot en met 2020 een halftarief in de MRB. Dit betekent dat u de helft van het tarief voor een gewone auto betaalt.

 

MRB diesel vanaf 2019 omhoog

Voor dieselauto’s zonder fabrieksroetfilter gaat de MRB per 2019 omhoog met 15%. Dit is inclusief het deel van de MRB dat naar de provincies gaat (provinciale opcenten). Voor een gemiddelde dieselpersonenauto in de gewichtsklasse 1.350-1.450 kilogram betekent dat een verhoging van € 225 per jaar.

 

Oldtimers

U betaalt geen MRB voor een oldtimer van 40 jaar of ouder. Gaat het om een andere auto? Dan moet u wel wegenbelasting betalen. Hoeveel dit is hangt af van de brandstof en het gewicht van de auto. De hoogte verschilt ook nog per provincie. 

Let op!Is de auto die u wil kopen van voor 1988 maar nog geen veertig jaar oud? Kijk dan samen met uw accountant of u in aanmerking komt voor de overgangsregeling oldtimers.

 Bijtelling volledig elektrische auto in 2018

Het bijtellingspercentage voor privégebruik van een volelektrische auto is 4%, net als in 2017. Dit blijft zo tot en met 2020. Het kabinet wil op deze manier volledig elektrisch rijden stimuleren om zo bij te dragen aan een beter klimaat en milieu.

Bijtelling auto 2018 

Bijtelling plug-in hybride auto in 2018

In 2018 is het bijtellingspercentage voor nieuwe plug-in hybride auto’s 22%. De bijtelling voor plug-in hybrides blijft 22% tot 2020.

 

Bijtelling gewone en zuinige auto in 2018


Heeft uw nieuwe auto een CO2-uitstoot van 106 gram per kilometer of meer? Dan geldt van 2018 tot 2020 het algemene bijtellingspercentage van 22%. Dit was in 2017 ook 22%.
Als u een auto koopt, moet u het kenteken op naam zetten (tenaamstelling). Heeft u een kenteken na 1 juli 2012 op uw naam gezet, maar is de 1e tenaamstelling voor 1 juli 2012? Dan heeft u voordeel door een verlaagde bijtelling.CO2BPM volledig elektrische auto in 2018

Voor volelektrische auto’s betaalt u in 2018 geen BPM. Dit blijft zo tot en met 2020. Het kabinet wil volledig elektrisch rijden stimuleren om zo bij te dragen aan een beter klimaat en milieu.

 

BPM gewone en plug-in hybride auto in 2018

Hoeveel BPM u moet betalen, hangt af van een aantal punten, onder andere hoeveel CO2 uw auto uitstoot en het tarief van de BPM.

 

U gaat als particulier een tweedehands auto kopen. Welke belastingen moet u betalen?

Wat u aan belasting betaalt voor een tweedehands auto hangt af van wat voor auto u koopt, of de auto bijvoorbeeld volledig elektrisch is, of hoe oud de auto is, maar ook of u de auto in Nederland koopt of in het buitenland.

 

Aanschafbelasting (BPM)

Koopt u een tweedehands auto in Nederland? Dan betaalt u als particulier geen aanschafbelasting. Het maakt in dit geval niet uit wat voor auto u koopt.

Koopt u een tweedehands auto in het buitenland en importeert u deze naar Nederland? 
Dan betaalt u geen BPM als het gaat om een volledig elektrische auto. Dit is een auto met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer. Gaat het om een ander soort auto? Dan moet u wel BPM betalen.

 

BTW

Koopt u een tweedehands auto van een andere particulier? Dan betaalt u geen btw. U betaalt als particulier alleen btw over een auto als u een auto koopt bij een autobedrijf. De btw is dan in de prijs inbegrepen.

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.