sluiten

25 november 2016

Auto van de zaak of niet?

Wilt u nog dit jaar een nieuwe auto leasen of kopen? Neem dan altijd contact op met uw accountant.
Vanaf 2017 wijzigen de autobelastingen namelijk op een aantal punten.

Daarmee maakt het kabinet het stelsel van autobelastingen eenvoudiger, onder andere door het aantal bijtellingspercentages te verminderen. De veranderingen moeten ook zorgen voor stabiele belastinginkomsten en een efficiëntere bijdrage aan een gezonder milieu.

Dit zijn de wijzigingen in de autobelastingen van 2017 tot 2020 op hoofdlijnen:

  • Verlaging van de aanschafbelasting personenauto's en motorrijwielen (BPM) voor 2020 met in totaal 14,7 procent.
  • Verlaging van 2 procent van de motorrijtuigenbelasting (MRB) voor alle personenvoertuigen.
  • Verhoging van de MRB voor vervuilende dieselpersonenvoertuigen en dieselbestelauto's vanaf 1 januari 2019.
  • Vermindering van het aantal bijtellingscategorieën van 4 procent naar 2 procent.
  • Verlaging van het algemene bijtellingspercentage van 25 procent naar 22 procent.
  • Versterking van de fiscale stimulering van vol-elektrische auto's.

Bijtelling naar 22 procent
De bijtelling voor alle leaseauto's gaat geleidelijk naar 22 procent. Alleen volledig elektrische auto's krijgen een extra stimulans door een bijtelling van 4 procent.

Bijtelling leaseauto's vanaf 2016 tot en met 2020

Jaar%bijtelling 0 gram/km%bijtelling 1-50 gram/km%bijtelling 51-106 gram/km%bijtelling > 106 gram/km
2016 4% 15% 21% 25%
2017 4% 22% 22% 22%
2018 4% 22% 22% 22%
2019 4% 22% 22% 22%
2020 4% 22% 22% 22%

Bijtelling vanaf 2017
Voor een nieuwe auto met een CO2-uitstoot van 106 gr/km of meer gaat het algemene bijtellingspercentage van 22 procent gelden. Dit geldt voor auto’s die een datum van eerste toelating op de weg hebben vanaf 1 januari 2017.
Voor zeer zuinige auto's blijft de verlaagde bijtelling gelden. Namelijk voor een periode van 60 maanden na de maand waarin de auto voor het eerst te naam is gesteld in het kentekenregister.

Auto van de zaak of niet?

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.