sluiten

23 februari 2017

Auto van de zaak of eigen auto?

Als ondernemer heeft u misschien een auto nodig om uw klanten te bezoeken, uw producten te bezorgen of om van huis naar uw bedrijf te rijden. U wilt met die auto misschien ook boodschappen doen of op vakantie. Gaat u hiervoor een auto van de zaak kopen of gebruikt u uw eigen auto?

Zakelijk of privé?
Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting, gebruikt u de auto voor uw onderneming en rijdt u per jaar niet meer dan 500 kilometer privé? Dan is uw auto verplicht een auto van de zaak. U kunt de autokosten dan aftrekken van uw winst. Had u al een auto en gaat u die nu voor de zaak gebruiken? Dan kunt u de aanschafkosten niet meer aftrekken. U betaalt een bijtelling voor het privégebruik van de auto.

Auto van de zaak of eigen auto? 

Meer dan 500 kilometer privé
Rijdt u meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan mag u met betrekking tot de inkomstenbelasting kiezen of u de auto zakelijk of privé houdt. Als u de auto privé houdt, kunt u geen autokosten aftrekken van uw winst. Wel mag u voor iedere zakelijk gereden kilometer 19 cent van uw winst aftrekken. Deze kilometervergoeding is met name interessant als u veel zakelijke kilometers rijdt.

Keuze voor de btw
Bent u ondernemer voor de btw? En mag uw onderneming btw aftrekken? Ook met betrekking tot de btw mag u kiezen of u de auto privé of zakelijk houdt. Uw keuze voor de inkomstenbelasting maakt daarbij niet uit. U mag de btw op bepaalde autokosten aftrekken, maar voor het privégebruik moet u bijbetalen.

TipOverleg met uw accountant wat voor u in 2017 fiscaal het voordeligst is om te doen. 

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.