Ondernemen in de grensstreek

Ondernemen in Nederland vanuit België: wij zijn u graag van dienst!

Door onze geografische ligging vlakbij de Belgisch-Nederlandse grens wisten al veel Belgen en “Nederbelgen” ons te vinden, zowel voor fiscaliteit als jaarrekeningen en advies. In België wonen en in Nederland een onderneming voeren, een Nederlandse onderneming starten vanuit België, emigreren van Nederland naar België of dit alles net andersom: ondanks de samenwerking binnen de EU op diverse terreinen, is de fiscaliteit en de procedures tussen België en Nederland nog zeer verschillend.

Ook op het gebied van administratieve (boekhouding, jaarrekening) en fiscale verplichtingen en de overheidsinstanties zijn er nog altijd grote verschillen tussen Nederland en België. Wanneer u als Belgische ondernemer zaken doet (of wilt gaan doen) in Nederland is het verstandig u goed te laten informeren. In de praktijk komen we veel vragen tegen. Wij zetten er een aantal voor u uiteen:

  • Vanuit welke rechtsvorm(en) kan ik het beste mijn onderneming in België/Nederland uitoefenen?
  • In welk land word ik/mijn onderneming/mijn werknemer belastingplichtig? En vanaf welk moment? En welke belastingen moeten er dan worden betaald en wanneer moet ik belastingaangifte doen?
  • Krijgt mijn onderneming te maken met een vaste inrichting wanneer ik nieuwe activiteiten in een ander land ga opzetten?
  • Aan welke eisen moet mijn jaarrekening voldoen, hoe moet ik een Nederlandse jaarrekening lezen?
  • Aan welke registratieverplichtingen moet worden voldaan?
  • Wat zijn de gevolgen op het gebied van de sociale zekerheid voor mij of voor mijn werknemers?
  • Wat zijn de btw-regels bij internationaal ondernemen en hoe moet ik de BTW berekenen in Nederland?
  • Wat zijn de gevolgen bij emigratie naar België of remigratie naar Nederland?

KALB is Belgische ondernemers graag van dienst! Wij kunnen u behulpzaam zijn bij het oprichten van ondernemingen, het aanmelden bij de diverse instanties, het voeren van uw administratie en het voldoen aan alle andere administratieve en fiscale verplichtingen. Ook bij de advisering rondom voornoemde thema’s staan we u graag bij met raad en daad.

Qua cultuur passen wij goed bij onze Belgische zuiderburen. Dat kan ook bijna niet anders, we zijn slechts 10 kilometer van de Belgische grens gevestigd. In Valkenswaard komen veel Belgen als gast, en wij genieten andersom ook graag van de Belgische gastvrijheid in bijvoorbeeld Hamont-Achel, Lommel of Neerpelt.