sluiten

2 oktober 2017

Aansprakelijkheidsregeling voor pandhouders, hypotheekhouders en executanten

Er komt een nieuwe aansprakelijkheidsregeling voor pandhouders, hypotheekhouders en executanten. De maatregel bepaalt dat zij aansprakelijk zijn voor de omzetbelasting die de ondernemer is verschuldigd als gevolg van een gedwongen verkoop aan een niet-ondernemer. Het gaat hier om aan hem toebehorende zaken waar een pand-, hypotheek- of executierecht op rust.

Bij verkoop van zaken van een bedrijf dat financiële problemen heeft, geldt in bepaalde gevallen een verleggingsregeling. Dit betekent dat de koper de verschuldigde omzetbelasting betaalt in plaats van de verkoper. Is de verleggingsregeling niet van toepassing? Dan mag de Belastingdienst straks ook de pandhouder, hypotheekhouder of executant aansprakelijk stellen voor de niet-betaalde omzetbelasting.

Nu kan de Belastingdienst de omzetbelastingschuld vaak op niemand verhalen. Dit is het geval wanneer de ondernemer (bijna) failliet is. De nieuwe maatregel zorgt dus voor een hogere belastingopbrengst.

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.