sluiten

2 november 2005

Wel of geen kerstpakket in 2003?

Met ingang van januari 2003 is de vrijstelling voor deze giften komen te
vervallen (in 2002 € 136,-).

Hierdoor zijn geschenken bij feestdagen ( b.v. kerstpakketten ) niet meer belastingvrij te verstrekken. (Indien binnen een bedrijf een personeelsfonds aanwezig is, zijn verstrekkingen vanuit dit fonds wel belastingvrij te verstrekken. Raadpleeg hiervoor uw relatiebeheerder of de afdeling salarisadministraties, want er worden wel strikte eisen gesteld aan een dergelijk personeelsfonds.)

Met ingang van 2003 moet dus bij de verloning rekening worden gehouden met (de waarde van) een cadeau. Over deze waarde is belasting en premies werknemersverzekeringen verschuldigd. Gevolg is dat werknemers een deel van hun cadeau in feite zelf zouden gaan betalen. Om dit te voorkomen kunt u er als werkgever voor kiezen om het cadeau als nettoloon te verstrekken, waarbij u dus de premies en belasting voor uw rekening neemt.

De werkgever kan er ook voor kiezen om de loonheffing voor eigen rekening te nemen door “eindheffing” toe te passen. Hierdoor verschijnt (de waarde van) het cadeau niet op de loonstrook van werknemer en bovendien is er dan geen premie werknemersverzekeringen verschuldigd. Deze vorm is voor een werkgever daardoor (uitzonderingen daargelaten) gunstiger dan om het cadeau als nettoloon te verlonen.

Voor toepassing van de eindheffing zijn wel enkele regels opgesteld;

  • het maximum bedrag per verstrekking (cadeau) mag niet meer dan € 136,- zijn, en mag niet uit contant geld bestaan ( cadeaubonnen mag wel).

  • per jaar mag niet meer dan € 272,- aan verstrekkingen ( cadeau’s) gegeven worden.


Voor het tarief van de eindheffing gelden speciale
tabellen. Per werknemer moet bepaald worden welk tarief van toepassing
is.

Indien u dus beslist een
kerstpakket of ander cadeau te geven, gelieve dit dan aan ons door te geven.
Tevens uiteraard de waarde van de verstrekking en voor welke vorm van verwerking
gekozen wordt. Wij willen u hierin uiteraard graag adviseren!

Wij wensen
u en uw medewerkers gezellige feestdagen toe !

 

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.