sluiten

24 juni 2015

Wat te doen als het misgaat met de Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto?

Met een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto kan de fiscale bijtelling voor het privégebruik van de bestelauto worden voorkomen.

Daarvoor gelden wel strikte regels.

Zo reed een ondernemer in een bestelauto waarvoor de verklaring reeds was aangevraagd.

Wat te doen als het misgaat met de Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelautoIn maart 2014 kocht hij een nieuwe bestelauto, waarbij hij vergat om aan de Belastingdienst het nieuwe kenteken door te geven. In juni 2014 ontdekte hij dit en gaf terugwerkend door dat de auto in maart 2014 was vervangen. In juni 2014 kreeg hij van de Belastingdienst een ‘bevestiging intrekking Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ van de oude auto en een ‘bevestiging ontvangst Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ voor de nieuwe bestelauto. De ondernemer heeft dus wel het hele jaar een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto gehad, maar gedurende een bepaalde periode was het kenteken onjuist.

De vraag is dan of voor de periode van het onjuiste kenteken een sluitende kilometeradministratie nodig is of dat gehandeld kan worden alsof voor het hele jaar een geldige verklaring aanwezig is? Een sluitende kilometerregistratie zal over het algemeen in dit soort situaties niet aanwezig zijn, omdat dit niet is vereist bij een Verklaring uitsluitend zakelijk privégebruik bestelauto. De vraag is dan wat te doen in dit soort situaties.

Wat te doen als het misgaat met de Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto?Wilt u de zaak aankaarten bij de belastinginspecteur of wilt u het er op aan laten komen, omdat het maar om een zeer kort tijdsbestek gaat? Overleg met uw accountant en houd daarbij in gedachten dat u bij de laatstgenoemde optie achteraf een risico kan lopen dat de belastinginspecteur een naheffingsaanslag oplegt.

Tip

Is de belastinginspecteur al tot een correctie met boete overgegaan, overleg dan met uw accountant of het zin heeft om de zaak uit te procederen bij de rechter als kan worden aangetoond dat u niks te verwijten valt.

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.