sluiten

2 november 2008

Voordeliger schenken en erven door nieuwe wet

De belastingheffing op erven en schenken gaat flink omlaag, vrijstellingen voor partners en kinderen gaan verder omhoog en constructies om de wet te ontduiken worden aangepakt.

De ministerraad heeft daar op voorstel van staatssecretaris De Jager van Financiën mee ingestemd. Het tarief voor partners en kinderen gaat omlaag naar 10 procent en 20 procent en voor andere verkrijgers naar 30 procent en 40 procent. De vrijstelling voor partners gaat omhoog naar 600.000 euro en voor kinderen naar 19.000 euro. Voor andere verkrijgers wordt deze verhoogd naar 2.000 euro.

Door het verhogen van de vrijstellingen zullen minder mensen successiebelasting hoeven te betalen. In totaal zullen nog maar 500 partners per jaar deze belasting hoeven te betalen. Bovendien neemt door dit plan het aantal kinderen dat successiebelasting betaalt met een kwart af. De successiewet wordt tegelijkertijd eenvoudiger en inzichtelijker gemaakt door vermindering van het aantal tarieven van 28 naar 4.

Hogere vrijstelling en lagere tarieven partners en kinderen:

  • De erfvrijstelling voor partners gaat omhoog naar 600.000 euro
  • De erfvrijstelling voor kinderen gaat omhoog naar 19.000 euro

De tarieven voor partners en kinderen gaan omlaag naar 10 procent over de eerste 125.000 euro en 20 procent over het restant.

Hogere vrijstelling en lagere tarieven andere verkrijgers:

  • De erfvrijstelling voor andere verkrijgers gaat omhoog naar 2.000 euro
  • De tarieven voor de andere verkrijgers gaan omlaag naar 30 procent over de eerste 125.000 euro en 40 procent over het restant


De geplande datum van inwerkingtreding van het voorstel is 1 januari 2010.

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.