sluiten

1 september 2013

Verruimde willekeurige afschrijving en betalingscriterium

De tijdelijke verruimde regeling van willekeurige afschrijving geeft aan dat als u het bedrijfsmiddel nog niet in gebruik neemt, de willekeurige afschrijving wordt beperkt tot het bedrag dat u hebt betaald. Als u hierdoor in een boekjaar waarin de periode 1 juli tot en met 31 december 2013 valt niet willekeurig kunt afschrijven, is er daarna geen mogelijkheid meer voor willekeurige afschrijving.

Verruimde willekeurige afschrijving en betalingscriteriumDe regeling heeft in de praktijk vragen opgeroepen over de werking van het betalingscriterium. De Belastingdienst heeft hierop gereageerd met voorbeelden van het betalingscriterium bij bedrijfsmiddelen die niet direct in gebruik genomen worden.

Voorbeeld 1

Uw boekjaar is gelijk aan het kalenderjaar. U doet op 1 juli 2013 een investering van € 110. De restwaarde is € 10. Er geldt een normale afschrijvingstermijn van 5 jaar. U neemt het bedrijfsmiddel direct in gebruik.

Uitwerking:

Maximale willekeurige afschrijving in 2013: € 100 x 50% = € 50
Gewone afschrijving € 50 : 5 jaar = € 10

In 2013 is het afschrijvingsbedrag:

 • Willekeurige afschrijving: maximaal € 50.
 • Normale afschrijving (1/2 jaar x € 10) is € 5.
  De totale maximale afschrijving in 2013 is € 55.

 

In 2014 en verder is het afschrijvingsbedrag:

 • € 10 en in 2018 (laatste jaar) nog € 5.

 

Voorbeeld 2

Uw boekjaar is gelijk aan het kalenderjaar. U doet op 1 juli 2013 een investering van € 110. De restwaarde is € 10. Er geldt een normale afschrijvingstermijn van 5 jaar. U neemt het bedrijfsmiddel op 1 januari 2015 in gebruik. U betaalt in 2013 € 30 en in 2014 € 80.

Uitwerking:

Maximale willekeurige afschrijving in 2013 is € 30 (betaling)
Gewone afschrijving € 70 : 5 jaar = € 14

In 2013 is het afschrijvingsbedrag:

 • Willekeurige afschrijving: maximaal € 30
 • Normale afschrijving: € 0 omdat het bedrijfsmiddel nog niet in gebruik is genomen.
  Totale maximale afschrijving in 2013 is € 30

 

In 2014 is het afschrijvingsbedrag:

 • Willekeurige afschrijving: € 0 omdat 2014 niet het jaar van investeren is.
 • Normale afschrijving: € 0 omdat het bedrijfsmiddel nog niet in gebruik is genomen.
  Totale maximale afschrijving in 2014 is € 0

 

In 2015 is het afschrijvingsbedrag:

 • Willekeurige afschrijving: € 0 omdat 2015 niet het jaar van investeren is.
 • Normale afschrijving: € 70 : 5 jaar = € 14
  Totale maximale afschrijving in 2015 is € 14

 

In 2016 tot en met 2019 is het afschrijvingsbedrag € 14.

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.