sluiten

13 juni 2016

Vakantiegeld en andere bijzondere beloningen in 2016

Per 1 januari 2016 moet een werkgever of uitkeringsinstantie op een andere manier belasting inhouden op bijzondere beloningen zoals vakantiegeld, een bonus of een dertiende maand. Hierdoor houdt de werknemer een ander bedrag over dan voorheen.

Vakantiegeld en andere bijzondere beloningen in 2016

Als iemand in loondienst is of een uitkering krijgt, houdt de werkgever of uitkeringsinstantie belasting in op het loon en betaalt dit voor de werknemer aan de Belastingdienst. De werkgever of uitkeringsinstantie moet deze loonheffing inhouden volgens bepaalde tabellen. Wanneer het vakantiegeld en/of een andere bijzondere beloning in één keer wordt uitbetaald, houdt de werkgever of uitkeringsinstantie hierop loonheffing in, net als op het maandelijkse loon of de uitkering. Per 1 januari 2016 kan de werkgever of uitkeringsinstantie hiervoor alleen nog de tabel bijzondere beloningen gebruiken. Ook houdt de tabel bijzondere beloningen er nog meer rekening mee dat de arbeidskorting inkomensafhankelijk is. Doordat de loonheffing over vakantiegeld en andere bijzondere beloningen is veranderd, betaalt de werknemer een ander bedrag aan belasting dan voorheen. Is het jaarinkomen ongeveer € 18.000? Dan wordt minder belasting en meer vakantiegeld uitbetaald. Is het jaarinkomen hoger dan € 18.000? Dan wordt meer belasting en minder vakantiegeld uitbetaald.

Ook is er nu minder verschil tussen de loonheffing die de werkgever inhoudt en de inkomstenbelasting die de werknemer moet betalen. Zo wordt de kans kleiner dat bij de aanslag inkomstenbelasting over 2016 moet worden bijbetaald, of dat grote bedragen worden teruggekregen.

Wat is een bijzondere beloning?
Met een bijzondere beloning wordt bijvoorbeeld bedoeld:

  • vakantiegeld;
  • dertiende maand;
  • gratificatie;
  • bonus;
  • uitbetaling overwerkuren;
  • afkoop vakantiedagen;
  • nabetalingen salaris.

Vragen? Stel ze aan KALB Salarisadviseurs

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.