sluiten

24 oktober 2014

Schenking van €100.000 mag ook besteed worden in 2015

Kinderen die in 2014 de belastingvrije schenking van maximaal € 100.000 ontvangen voor de aankoop van een nieuwbouwwoning, mogen een deel van de schenking ook besteden aan de aankooptermijnen die in 2015 vervallen.

Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden.

Voorwaarde is dat zij in 2014 minimaal de eerste termijn van het aankoopbedrag hebben betaald. Wordt de belastingvrije schenking gebruikt voor de verbouwing of het onderhoud van een eigen woning, dan kan de schenking tot 1 januari 2017 worden besteed. De woning die wordt verbouwd moet wel in 2014 in het bezit zijn van de begunstigde. Dit antwoordt staatssecretaris Wiebes op Kamervragen hierover.

 Commentaar

 De staatsecretaris verbindt aan de besteding van de eenmalig extra verhoogde schenkingsvrijstelling voor verbouwing, onderhoud of verbetering van een eigen woning tot 2017, de voorwaarde dat de te verbouwen woning in 2014 in het bezit is van de begunstigde. Dit staat haaks op het standpunt van de Netwerk Notarissen. Zij stellen dat de in 2014 ontvangen schenking ook tot 2017 mag worden gebruikt voor een verbouwing van een woning die na 2014 wordt gekocht. Zij verwachten dat er daardoor in 2015 en 2016 meer kluswoningen zullen worden gekocht.

 Tip

Wordt de schenking besteed aan de verbouwing van een woning? Zorg er dan voor dat de (klus)woning uiterlijk eind 2014 in het bezit van de begunstigde moet zijn.

 

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.