sluiten

1 juli 2011

OVERDRACHTSBELASTING TIJDELIJK 2 PROCENT

Het kabinet wil de haperende woningmarkt een flinke duw in de rug geven door met onmiddellijke ingang de overdrachtsbelasting voor een jaar te verlagen naar 2 procent.

Overdrachtsbelasting
Nu is de heffing die betaald moet worden bij de aankoop van een huis nog 6 procent.

De overdrachtsbelasting wordt gezien als een straf op verhuizen en daarmee een belemmering voor de doorstroming op de woningmarkt.

Door de economische crisis heeft de woningmarkt grote klappen opgelopen. Potentiële kopers hebben moeite om de financiering voor een huis rond te krijgen, en woningbezitters raken door het grote aanbod hun woning moeilijk kwijt. Woningen staan ook duidelijk langer te koop.

Terugwerkende kracht
De overdrachtsbelasting is met terugwerkende kracht per 15 juni verlaagd. De maatregel maakt onderdeel uit van een uitgebreide visie op de toekomst van de woningmarkt.

Schatkist
De overdrachtsbelasting levert de schatkist nu 3,5 miljard euro op. Met de verlaging van de overdrachtsbelasting is 1,2 miljard euro gemoeid. Die krijgt het kabinet bij elkaar door banken een heffing op te leggen, het spaarloon eerder dan gepland af te schaffen en de aanpak van misbruik van de vennootschapsbelasting te verscherpen.

Varianten
De afgelopen weken steggelden ministers achter de schermen al over beperkingen van de overdrachtsbelasting.

Zo kwamen er varianten op tafel voor een gedeeltelijke of gehele afschaffing van de overdrachtsbelasting en voor vrijstellingen voor starters op de woningmarkt, bijvoorbeeld over de eerste 100.000 euro.

Verhagen
Aanvankelijk zag het er naar uit dat de maatregelen pas na de zomervakantie gepresenteerd zouden worden.

Vicepremier Maxime Verhagen adviseerde vorige week iedereen die op het punt stond een huis te kopen, dat vooral te doen en niet te wachten op kabinetsmaatregelen.

Verhagen garandeerde wel dat het kabinet niet zou gaan morrelen aan de hypotheekrenteaftrek.

NVM
De Vereniging Eigen Huis, makelaars en De Hypotheker zijn positief. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zegt zeer blij te zijn dat ''de verhuisboete eraf gaat''.

De meeste partijen in de Tweede Kamer zijn voorstander van het aanpakken van de overdrachtsbelasting. De manier waarop leidt meestal tot discussie. "Het is een tijdelijke en halve maatregel, maar het is beter dan niets", reageert PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk op het kabinetsvoorstel.

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.