sluiten

29 maart 2016

Verricht u digitale diensten aan particulieren in andere EU-landen?

Bedrijven die diensten verlenen aan particluieren in andere EU-landen kunnen gebruikmaken van de Mini One Stop Shop-regeling (MOSS-regeling). Zij  kunnen dan via de Nederlandse Belastingdienst de btw-aangifte doen en btw betalen voor alle digitale diensten aan hun afnemers in EU-landen.

 

Zorg er dan wel voor dat u zich tijdig (laat) registreren. Instappen kan binnen drie weken na het einde van het aangiftetijdvak. Doet u kwartaalaangifte en registreert u zich vóór 20 april 2016 bij de Belastingdienst, dan kunt u de MOSS-regeling toepassen vanaf 1 januari 2016.

Sinds 1 januari 2015 worden digitale diensten (elektronische diensten, telecommunicatiediensten en omroepdiensten) belast in het land waar de afnemer woont. Als gevolg van deze wijziging moeten digitale dienstverleners zich sindsdien registreren in elk EU-land waar hun klanten wonen. Ook moeten zij daar aangifte doen en btw betalen. Maken zij echter gebruik van de MOSS-regeling, dan is dat niet nodig.

Heeft u een hoofdvestiging in Nederland of ten minste een vaste inrichting, dan kunt u zich voor de regeling registreren bij de Belastingdienst in Nederland. Hiervoor is het digitale formulier ‘Verzoek Registratie in Nederland voor betalen btw in EU-landen (EU-regeling)’ beschikbaar op de website van de Belastingdienst. Nadat de digitale dienstverlener zich heeft aangemeld bij de Belastingdienst, krijgt hij een bevestiging van zijn registratie. Bij meerdere vaste inrichtingen in de EU en een hoofdvestiging buiten de EU is registratie in een andere EU-lidstaat ook mogelijk.

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.