sluiten

26 mei 2016

Meer of minder vakantiegeld in 2016

Vanaf 2016 moeten werkgevers op een andere manier belasting inhouden op bijzondere beloningen, zoals vakantiegeld, een bonus of een 13e maand. Hierdoor is het netto-bedrag dat uw werknemers ontvangen anders dan gewend.

Als vakantiegeld en/of een andere bijzondere beloning in één keer wordt uitbetaald, dan houdt de werkgever of uitkeringsinstantie hierop loonheffing in. Vanaf 2016 kan de werkgever of uitkeringsinstantie hiervoor alleen nog de tabel bijzondere beloningen gebruiken. Ook houdt de tabel bijzondere beloningen er nog meer rekening mee dat de arbeidskorting inkomensafhankelijk is.

Doordat de loonheffing over vakantiegeld en andere bijzondere beloningen is veranderd, moet een ander bedrag aan belasting worden betaald dan anders:

  • Jaarinkomen ongeveer € 18.000: minder belasting, meer vakantiegeld
  • Jaarinkomen hoger dan € 18.000: meer belasting, minder vakantiegeld

Ook is er nu minder verschil tussen de loonheffing die de werkgever inhoudt en de inkomstenbelasting die werknemers zelf moet betalen. Zo wordt de kans kleiner dat er bij de aanslag inkomstenbelasting over 2016 bijbetaald moet worden, of dat er grote bedragen teruggekregen worden.

Wat is een bijzondere beloning?

Een bijzondere beloning kan zijn:

  • vakantiegeld/ afkoop vakantiedagen
  • 13e maand
  • gratificatie/ bonus
  • uitbetaling overwerkuren
  • nabetalingen salaris

Voor meer informatie: vraag het uw salarisadviseur!

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.