sluiten

25 augustus 2011

MEER AANDACHT VOOR VOORKOMING WITWASSEN

De Belastingdienst heeft onlangs een nieuw onderdeel op haar website gezet dat ziet op de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (WWFT). Handelaren in goederen of makelaars in onroerende zaken kunnen te maken krijgen met de WWFT, maar de regeling is ook van toepassing op adviseurs en accountants.

Als de WWFT op u van toepassing is, bent u verplicht een cliëntenonderzoek te doen, waarbij u onderzoekt met wie u zaken doet. U moet dit onderzoek doen voordat u een verkooptransactie of bemiddelingsopdracht uitvoert. Hiervoor moet u onder meer de identiteitsgegevens van uw cliënt vragen en deze gegevens ook controleren, vastleggen en bewaren. Hoe het cliëntenonderzoek er verder uitziet, is afhankelijk van de cliënt waar u mee te maken hebt en of u vooraf een verhoogd risico vermoedt. De verschillende soorten onderzoeken zijn beschreven op het nieuwe onderdeel van de website van de Belastingdienst.

Ook moet u mogelijk de betalingen melden bij het landelijk meldpunt ongebruikelijke transacties: de Finance Intelligence Unit (FIU-Nederland). Om transacties te kunnen melden registreert u zich éénmalig bij het Meldpunt van FIU-Nederland. Ongebruikelijke transacties meldt u binnen 14 dagen. De FIU-Nederland registreert uw melding als een melding ongebruikelijke transactie. Vervolgens beoordeelt de FIU-Nederland of de ongebruikelijke transactie verdacht is en moet worden onderzocht door een opsporingsinstantie of een veiligheidsdienst.


Op het nieuwe siteonderdeel van de Belastingdienst zijn ook verschillende brochures en handleidingen voor verschillende doelgroepen te downloaden.

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.