sluiten

4 maart 2014

Lijfrentepremieaftrek en IBAN

In 2014 gaat het Nederlandse betalingssysteem over op SEPA (Single Euro Payments Area). In de eurolanden kan iedereen straks met één rekening en één set betaalmiddelen facturen uit eigen land en uit het buitenland betalen. Overschrijvingen, incasso’s en betaalpassen kunnen dan voor zowel binnenlandse als voor  buitenlandse betalingen worden gebruikt.
Het nieuwe betalingssysteem vereist dat banken de huidige bankrekeningnummers omzetten in IBAN-nummers. Deze omzetting leidde eind 2013 tot vertraging van premie-incasso’s. Hierdoor werden premies voor lijfrente- en
arbeidsongeschiktheidsuitkeringen pas in 2014 afgeschreven.

De vertraagde uitvoering van de premie-incasso’s kan vervelende fiscale consequenties  hebben voor de aftrek van premies voor lijfrente- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Want als de overschrijvingen pas in 2014 plaatsvinden, mogen de premies van deze verzekeringen volgens de Wet inkomstenbelasting 2001 niet meer in 2013 worden afgetrokken.

Ook bij de bepaling van de rendementsgrondslag in box 3 wordt nog geen rekening gehouden met de betaling van deze premies. De nadelige fiscale gevolgen van het te laat afschrijven, kunnen worden teruggedraaid op basis van een Beleidsbesluit van Minister Dijsselbloem (Financiën). Uw relaiebeheerder bij KALB kan dit voor u in orde maken.

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.