sluiten

2 september 2008

KALB heeft vergunning van AFM binnen!

Op 29 september 2008 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan KALB Accountants & Adviseurs de vergunning verleend voor het verrichten van wettelijke controles.

Voor ons een officiële bevestiging dat wij onze organisatie kwalitatief goed op orde hebben. KALB is één van de slechts 463 kantoren (van de ongeveer 3000) in Nederland aan wie deze vergunning is verleend. Het verkrijgen van de vergunning is immers zeker geen formaliteit, zoals u ook kunt lezen in onderstaand bericht uit de Financiële Telegraaf van 30 september 2008.

Honderden accountants zonder vergunning

AMSTERDAM - Enkele honderden accountants hebben grote moeite om een vergunning te krijgen van toezichthouder AFM. Van alle middelgrote en grote accountantskantoren die niet-beursgenoteerde bedrijven controleren, waarvoor wettelijke vereisten zijn, hebben 28 (nog) geen vergunning gekregen. Daarnaast zagen 202 kantoren zelf af van de aanvraag toen bleek welke eisen de Autoriteit Financiële Markten stelt.

Uiteindelijk krijgen van de 699 accountants 463 wel hun vergunning toegewezen.

De AFM maakt deze onderzoeksresultaten vanochtend bekend. Daaruit blijkt dat de wettelijke controles tot voor kort werd uitgeoefend door bureaus die niet aan wettelijke eisen voldeden. „Een belangrijk deel daarvan is uit zichzelf gestopt”, constateert AFM-directeur Steven Maijoor. Dankzij de controles in de afgelopen twee jaar is volgens Maijoor sprake van „een duidelijke kwaliteitsverbetering” in dit segment van de accountantswereld. Per vandaag sluit de vergunningsperiode, maar het toezicht is permanent.

In de praktijk stopten kleinere kantoren met wettelijke controles, om zich volledig te richten op hun fiscale of een andere specialisatie. Maijoor: „Accountants zijn zich door onze controles vaak bewuster geworden van de eisen die wettelijke controles aan een bedrijf stellen.”

Sinds 2006 geldt de Wet toezicht accountantsorganisaties, waarin ook de oude eigen gedragsregels zijn opgenomen. In april vorig jaar was Maijoor „echt geschrokken” dat „een groot deel van de accountantskantoren niet voldeed aan de eisen voor wettelijke controles van bedrijven”.

„Relatief veel kleine bedrijven – ter typering: met minder dan zes controles per jaar – komen niet in aanmerking voor een vergunning. Maar veelnieuwkomers tonen aan dat je als klein accountantskantoor goed en volgens de inderdaad zware eisen kunt functioneren”, zegt de AFM-directeur. „Al vergt dat tijd, middelen en aandacht. Dat is voor kleinere misschien lastiger.”

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.