sluiten

26 februari 2016

Houd rekening met btw-gevolgen bij verkoop plastic tasjes

Vanaf 1 januari 2016 is het niet meer toegestaan om gratis plastic tassen te verstrekken aan consumenten. Wanneer een klant toch een plastic tas wil, moet u een kleine vergoeding vragen. U mag deze prijs zelf bepalen. 

De richtprijs voor een plastic tas is € 0,25. De vraag is vervolgens of over de levering van de tas btw verschuldigd is en tegen welk btw-tarief. 

Btw berekenen
Over de levering van de tas is op normale wijze btw verschuldigd. Hiervoor geldt het 21%-tarief, ook als de goederen in de tas belast zijn met 6% btw. 

De tas wordt dus niet gezien als verpakkingsmateriaal. Verpakkingsmateriaal en vervoerkosten gaan doorgaans op in de totale vergoeding voor de levering van een goed. Bij een tas gaat het echter om de levering van een afzonderlijk goed. Deze levering moet dus op haar eigen btw-merites worden beoordeeld. 

Afronding belastingbedrag
Bij de berekening van de verschuldigde btw over de plastic tas wordt het belastingbedrag afgerond op hele centen. Als het bedrag van de verschuldigde btw meer dan twee cijfers achter de komma bevat, wordt het derde cijfer achter de komma naar beneden of naar boven afgerond op de dichtstbijzijnde cent. Bedragen kleiner dan € 0,005 worden naar beneden afgerond en bedragen van € 0,005 of hoger naar boven. Als u € 0,25 voor een plastic tas rekent, bedraagt de verschuldigde btw dus 21/121 x € 0,25 = € 0,04(338843). 

Let op!U mag de afronding toepassen per afzonderlijk geleverd goed (dus op de plastic tas apart) of op het totaalbedrag van een aantal geleverde goederen samen (ook wel ‘winkelmandje’ of de totale kassabon). U bent daarbij wel verplicht om een consistente gedragslijn te volgen. 

Bespreek met uw accountant welke gedragslijn voor u fiscaal gezien het voordeligst is. 

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.