sluiten

28 juni 2013

Heeft u zonnepanelen laten plaatsen? Dit kan gevolgen hebben voor de BTW!

De BTW (maximaal 21 procent) op de aanschaf- en plaatsingskosten van uw zonnepanelen kunt u dan terugvragen van de Belastingdienst. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 20 juni 2013.

De elektriciteit die de zonnepanelen opwekken, wordt (deels) terug geleverd aan het energienet. Het standpunt was tot voor kort dat deze terugleverende’ particulieren geen btwondernemers waren. Het Europese Hof van Justitie heeft echter anders beslist.

 Uitspraak Europese Hof van Justitie (zaak C-219/12)

Meneer Fuchs is een particulier woonachtig in Oostenrijk. In 2005 heeft hij zonnepanelen op het dak van zijn woning geplaatst. De energie die hij daarmee opwekt, levert hij aan het openbare elektriciteitsnet. Fuchs kan de geproduceerde

elektriciteit niet opslaan voor uitgesteld eigen verbruik.

Het Europese Hof van Justitie is het eens met de heer Fuchs dat hij door het terugleveren van de opgewekte energie als btw-ondernemer kan worden aangemerkt. De heer moet Fuchs daardoor btw afdragen over de opbrengst van de energie die hij teruglevert, maar hij mag ook de btw die op de aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen drukt als voorbelasting in aftrek brengen!

Btw over zonnepanelen terugkrijgen?

Bent u particulier en heeft u recentelijk zonnepanelen laten plaatsen? Dan raden wij u aan om zich zo spoedig mogelijk bij de Belastingdienst aan te melden als ondernemer.

U kunt daarmee de btw over de aanschaf- en plaatsingskosten van uw zonnepanelen terugkrijgen. Uw voordeel kan dus oplopen tot 21 procent.

TIP

Wacht niet te lang met het aanmelden als btw-ondernemer bij de belastingdienst.

Op grond van een besluit van de belastingdienst uit 2005 kan de belastingdienst stellen dat uiterlijk op het moment van aangifte over het tijdvak waarin u de factuur hebt ontvangen u dient te beslissen  of u de panelen tot uw btw-ondernemingsvermogen wilt rekenen. De belastingdienst zou zich wel eens met succes op het standpunt kunnen stellen dat zolang u zich niet hebt aangemeld als ondernemer er niets tot het ondernemingsvermogen te rekenen valt.

Btw over teruggeleverde stroom in rekening brengen en afdragen

 Voor de btw kennen we immers de kleineondernemersregeling (KOR). Op grond van die regeling kunt u in aanmerking komen voor een belastingvermindering als u in een jaar minder dan 1.883 euro aan btw moet betalen. Is dat zelfs 1.345 euro of minder, dan hoeft u in het geheel geen btw te betalen.

In dat laatste geval kunt u de inspecteur zelfs verzoeken om ontheffing van de administratieve verplichtingen.

Maar let op: dien een dergelijk verzoek pas in voor het jaar nadat u de zonnepanelen heeft aangeschaft en laten installeren en niet voor het jaar waarin u de zonnepanelen heeft aangeschaft. Anders verspeelt u een (mogelijk) recht op terugbetaling van de btw in de aanschafprijs en de installatiekosten!

De uitspraak van het Europese Hof van Justitie zal mogelijk niet in alle gevallen (volledig) doorwerken. Bijvoorbeeld wanneer u maar één elektriciteitsmeter heeft, die het verbruik en de terug levering aan het net saldeert.

Conclusie

U kunt als gevolg van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie de btw op de aanschaf- en plaatsingskosten van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Daartegenover staat dat u in de meeste gevallen jaarlijks geen btw

hoeft af te dragen en zelfs kunt verzoeken om van de administratieve lasten te worden ontheven. U moet zich echter wel tijdig aanmelden als btw-ondernemer.

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.