sluiten

31 januari 2014

Gevangenisstraf voor te laat betalen BTW!

Een BTW-aangifte moet juist zijn, op tijd worden ingediend en het aangegeven bedrag moet (op tjd) worden betaald. Dat wist u al.

Vanaf 1 januari 2014 is dat nog belangrijker. Het bewust niet, gedeeltelijk niet dan wel te laat betalen, is vanaf dat moment namelijk strafbaar.

Vóór 1 januari 2014 was al het opzettelijk niet, niet op tijd, onjuist of onvolledig doen van de aangifte strafbaar. Werd er later alsnog een juiste en volledige aangifte ingediend, dan verviel deze strafvervolging. Het niet of te laat betalen van het BTW-bedrag was echter geen strafbaar feit. Het kabinet wil dat laatste nu ook harder aanpakken en daarmee BTW-fraude aanpakken.

Herstellen van BTW-aangifte

Door de nieuwe wetgeving bent u dus strafbaar als u eerst een ‘nihilaangifte’ indient (als u bijvoorbeeld nog niet over alle benodigde gegevens beschikt) en later alsnog een volledige aangifte indient. Het herstellen van een eerder ingediende aangifte is op zich geen probleem, want dat kan nog steeds. De te late betaling kan echter niet meer worden hersteld. De Belastingdienst merkt deze te late betaling dan aan als een strafbaar feit met alle gevolgen van dien. Dat moet dat dus worden voorkomen!

Wij adviseren u daarom om, mocht u niet tijdig aan uw aangifteverplichting en/of betalingsverplichitng kunnen voldoen, contact met uw adviseur op te nemen.

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.