sluiten

29 september 2014

Doe dit jaar nog een schenking voor de aankoop van een woning

De tijdelijk verruimde vrijstelling van maximaal € 100.000,- voor schenkingen voor de eigen woning zal niet worden verlengd. 

Deksel doos

Dat heeft staatsecretaris Wiebes (Financiën) aan de Tweede Kamer laten weten. Wiebes geeft aan dat de verruimde vrijstelling een eenmalige crisismaatregel is waarmee is beoogd om extra middelen voor de financiering van een koopwoning of aflossing van een eigenwoningschuld te genereren. Hiermee is een impuls gegeven aan de woningverkoop in een periode van crisis op de woningmarkt.

Woningmarkt herstelt

Op dit moment vertoont de woningmarkt echter sterke tekenen van herstel. Verlenging van de verruimde vrijstelling zou in deze markt volgens Wiebes verstorend kunnen werken. Per 1 januari 2015 zal de reguliere verhoogde vrijstelling daarom weer gaan gelden voor schenkingen van ouders aan kinderen, waarbij een maximum geldt van € 52.752,- (rekening houdend met de verwachte inflatiecorrectie). Wilt u iemand een bedrag schenken voor de aankoop van een woning of de aflossing van de hypotheek? Doe dit dan nog dit jaar.

Tijdelijke regeling zeer succesvol

Dat de tijdelijke regeling overigens een groot succes is, blijkt uit het volgende.

Het kabinet was uitgegaan van 20.000 schenkingen voor de periode van 1 oktober 2013 tot en met 31 december 2014. Inmiddels heeft de Belastingdienst echter al circa 50.000 aangiftes schenkbelasting ontvangen die betrekking hebben op de tijdelijk verruimde vrijstelling.

Onderkant doos

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.