sluiten

2 april 2007

De nieuwe Pensioenwet en de gevolgen voor de DGA

Op 1 januari 2007 is de Pensioenwet (PW) ingegaan. Deze wet leidt ertoe dat alle pensioenregelingen zullen moeten worden aangepast.

 

De PW leidt ertoe dat alle pensioenregelingen moeten worden aangepast. Ook de DGA die al op 31 december 2006 een pensioenregeling had, zal in 2007 een keuze moeten maken inzake zijn pensioenregeling.

Directeur-grootaandeelhouder
De DGA valt niet onder de PW.

Een DGA kan omschreven worden als:

  • de persoonlijk houder van minimaal 10% van de aandelen van de vennootschap van de werkgever; of,
  • de indirect persoonlijk houder van minimaal 10% van de aandelen van de vennootschap van de werkgever (bijvoorbeeld via een holding vennootschap); of
  • de houder van certificaten die minimaal 10% van de aandelen van de vennootschap vertegenwoordigen, uitgegeven door tussenkomst van een administratiekantoor waarvan hij voor ten minste een tiende deel in het bestuur vertegenwoordigd is.


Onder de oude Pensioen en Spaarfondsen Wet (PSW) was een DGA niet verplicht om zijn pensioenregeling zeker te stellen buiten de eigen onderneming. Een DGA kon zijn pensioenverplichting in eigen beheer houden. Het grote voordeel hiervan is dat er wel een pensioenregeling is, maar dat de liquiditeiten binnen de eigen onderneming blijven. Het nadeel is dat het pensioen in de risicosfeer blijft. Ook onder de PW kan een DGA nog steeds eigen beheer voeren.

Nieuwe pensioenregelingen
Voor alle pensioenregelingen die voor een DGA vanaf 1 januari 2007 worden gesloten, is de PW niet van toepassing. Het blijft nog wel gewoon mogelijk een pensioenregeling overeen te komen met de ‘eigen’ (werkgever-)BV. De fiscale regels worden namelijk nauwelijks aangepast.

Bestaande pensioenregelingen
Veel DGA’s hadden echter al op 31 december 2006 een pensioenregeling. Op deze regelingen was de PSW van toepassing. In 2007 blijft de PSW ook van toepassing. In dit overgangsjaar heeft de DGA de keuze of hij wel dan niet de PW van toepassing wil verklaren op zijn pensioenregeling. Om deze keuze te kunnen maken, moet worden bekeken wat de voor- en nadelen zijn van de PW.

DGA

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.