sluiten

20 september 2018

DGA's gaan belasting betalen over leningen aan eigen BV

Niet genoemd met Prinsjesdag: directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) die geld lenen bij hun eigen bedrijf, moeten belasting gaan betalen voor die leningen zodra die meer dan 5 ton bedragen. De fiscus gaat deze leningen beschouwen als belastbare winstuitkeringen.

De voor DGA's ingrijpende maatregel is per ongeluk niet aangekondigd op Prinsjesdag, schrijft het FD. De brief waarin de minister en staatssecretaris van Financiën de belasting aankondigen, ontbrak in de Prinsjesdagstukken. De belasting gaat in op 1 januari 2022.

Door de heffing in 2022 in te voeren, hebben dga’s drie jaar om de schuld bij hun eigen bedrijf af te lossen voor zover deze groter is dan een half miljoen euro. Het alternatief is dat zij deze schuld omzetten in een winstuitkering. Dan moeten zij daarover 25% belasting betalen in box 2. Het kabinet verwacht dat een groot aantal ondernemers dat volgend jaar zal doen en houdt daarom rekening met een eenmalige belastingopbrengst van 1,8 miljard euro.

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.