sluiten

2 februari 2007

Controle Belastingdienst geen privé-gebruik auto van de zaak

Van het Ministerie van Financiën ontvingen wij het volgende bericht.

Wij wijzen erop dat:

  • enig privé-gebruik toegestaan is (mits op jaarbasis minder dan 500 kilometer);
  • onterecht gebruik van een verklaring geen privé-gebruik leidt tot een naheffing bij de werknemer;
  • een afgegeven verklaring geen privé-gebruik kan worden ingetrokken, in dat geval ontvangt de werkgever van de intrekking een afschrift. Vanaf dat moment dient de werkgever over de ter beschikking gestelde auto loonheffing in te houden.


De Belastingdienst houdt vanaf medio februari door het hele land mobiele controleacties op onterecht privé-gebruik van auto's van de zaak. Doelgroep van de actie zijn werknemers die bij de Belastingdienst aangegeven hebben dat zij minder dan 500 kilometer per jaar privé-gebruik maken van een auto van de zaak, maar deze grens - ondanks een schriftelijke verklaring - toch overschrijden.

De aanleiding om deze landelijke controles te starten, is een steekproef waaruit blijkt dat er voor deze auto's nog te vaak onterecht geen belasting wordt afgedragen. De controles worden het gehele jaar gehouden bij drukbezochte locaties zoals festivals, bouwmarkten, woningboulevards en grensovergangen in de vakantieperiodes.

Wanneer een werknemer een verklaring 'geen privé-gebruik auto van de zaak' bij de Belastingdienst heeft ingediend, hoeft de werkgever niet de waarde van de auto (22 % van de catalogusprijs) bij het loon op te tellen en hier belasting over in te houden en af te dragen.

De controles worden uitgevoerd met 'slimme' camera-auto's die zijn uitgerust met een computersysteem dat automatisch nummerplaten scant en herkent. Dit systeem kan - al rijdende - 8 kentekens per seconde registreren. Hierdoor is het niet nodig om tijdens deze controles auto's aan de kant te zetten. Nadat de foto van het kenteken door de computer is geregistreerd, worden de kentekengegevens vergeleken met de verklaringen van 'geen privé-gebruik auto van de zaak' die bij de Belastingdienst in de computer staan. Wie ondanks zo'n verklaring toch voor privé-doeleinden gebruik maakt van een auto van de zaak kan een blauwe envelop verwachten.

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.