sluiten

23 augustus 2013

Btw-nummer wél verplicht op internetsite onderneming

Ondernemers zijn wél verplicht hun btw-nummer op hun internetsite te vermelden. De Belastingdienst meldde eerder ten onrechte dat dit niet verplicht is.

Op 2 augustus 2013 plaatste de Belastingdienst een nieuwsbericht waarin stond dat ondernemers met een internetsite niet verplicht zijn hun btw-nummer hierop te vermelden. Dit is onjuist.

Als ondernemers een internetsite hebben, zijn zij dus wél verplicht hun btw-nummer hierop te vermelden. Het nieuwsbericht op de site van de Belastingdienst is inmiddels aangepast.

Uw website valt onder de defintie 'bedrijfscorrespondentie'. De wet schrijft voor dat u op uw bedrijfscorrespondentie tenminste (ook) uw KvK-nummer noemt en uw handelsnaam. Onderstaand wat meer uitleg hierover.

Bedrijfscorrespondentie, wat is dat precies?

Onder bedrijfscorrespondentie vallen brieven, e-mails, offertes, brochures, faxberichten en uw website. Ook facturen horen bij bedrijfscorrespondentie, maar hiervoor gelden aanvullende regels die niet voor de andere vormen gelden. Reclame-uitingen horen niet bij bedrijfscorrespondentie.

Verplicht om te noemen

De wet schrijft voor dat u in ieder geval uw KvK-nummer noemt. Zo weet uw klant met wie hij zakendoet. Noemt u dit niet, dan riskeert u een boete en kan het ongemerkt vervelende juridische gevolgen hebben voor bijvoorbeeld uw aansprakelijkheid. Uw KvK-nummer zet u dus op al uw correspondentie.

Handelsnaam

Uiteraard vermeldt u de handelsnaam van uw onderneming op uw correspondentie. Heeft u een coöperatie, onderlinge waarborgmaatschappij, bv of nv waarbij uw handelsnaam afwijkt van de statutaire naam? Denk dan aan het volgende:

  • U mag aan de handelsnaam die afwijkt van de statutaire naam niet de letters 'B.V.' of 'N.V.' toevoegen. Anders kan ten onrechte de indruk ontstaan dat deze handelsnaam ook de statutaire naam is.
  • Vermeld naast de afwijkende handelsnaam ook altijd de volledige statutaire naam.
  • BV of NV? Vermeld dan naast de statutaire naam ook de statutaire zetel van de rechtspersoon.

 

De handelsnaam is de naam waaronder uw onderneming aan het handelsverkeer deelneemt. De statutaire naam is de naam die in de statuten staat vermeld.

 

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.