sluiten

5 oktober 2016

Belastingvoordeel voor eigenaar vakantiewoning

Hebt u een vakantiewoning of tweede woning? Dan hoeft u voortaan mogelijk minder onroerende zaakbelasting te betalen. Dit volgt uit een tweetal beslissingen van 16 september 2016 van ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad.

Belastingvoordeel voor eigenaar vakantiewoning

Het betrof twee procedures over vakantieparken in de gemeente Ermelo en in de gemeente Arnhem. De gemeenten en de rechtbank hadden de vakantieparken als niet-woning aangemerkt omdat de vakantiehuisjes niet duurzaam door de bewoners werden gebruikt.
Maar de Hoge Raad denkt daar anders over. Als gebouwen naar aard en inrichting bestemd en geschikt zijn om als woning te dienen, dan moeten ze als woningen worden aangemerkt, ook als permanente bewoning niet mogelijk is. Het gebruik hoeft niet duurzaam te zijn. Dat criterium geldt alleen als de verpleeg- of verzorgingsfunctie overheerst.
Net als bij een gewone woning mag een gemeente voor een vakantiewoning dus ook alleen maar onroerende zaakbelasting voor het eigenarendeel heffen.

TipNeem contact op met uw accountant als u voor uw woning ook wordt aangeslagen voor het gebruikersdeel van de onroerende zaakbelasting.  

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.