sluiten

4 juni 2014

Belasting over pensioenuitkering niet deelbaar

De Wet op de inkomstenbelasting geeft een keuzemogelijkheid voor een beperkt aantal gemeenschappelijke inkomensbestanddelen, zoals de belastbare inkomsten uit de eigen woning en inkomsten uit aanmerkelijk belang. 

Die keuzemogelijkheid geldt echter niet voor pensioenuitkeringen. Dat heeft de hoogste belastingrechter, de Hoge Raad, onlangs beslist in de zaak van een man die pensioen heeft opgebouwd dat is ondergebracht bij een pensioenstichting (NR: 12/05924, ECLI:NL:HR:2014:633 21 maart 2014). De stichting betaalt het pensioen voor de helft uit aan de man en voor de helft aan zijn vrouw. De man is van mening dat de uitkering gedeeltelijk bij hem en gedeeltelijk bij zijn vrouw belast moet worden. De Belastingdienst denkt daar terecht anders over, vindt de Hoge Raad.

Die besliste dat de Belastingdienst juist heeft gehandeld door de pensioenuitkeringen volledig bij de man te belasten, omdat:

  • het pensioen voortvloeit uit de dienstbetrekking van de man;
  • de uitkeringen daarom moeten worden aangemerkt als loon uit de dienstbetrekking van de man en niet van zijn echtgenote;
  • het daarbij niet uitmaakt dat de man het recht op pensioen of het bestuur daarover heeft overgedragen aan zijn echtgenote. 

Deze informatie was actueel op het moment van plaatsing. KALB Accountants staat niet in voor de juistheid van bovenstaande informatie op dit moment, neem daarvoor eventueel contact met ons op.

KALB Accountants brengt u graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Accountancy, Belastingen en andere financiële zaken. Onze nieuwsberichten zijn in eerste instantie bedoeld om u te oriënteren op de beschreven materie en zullen dus in de meeste gevallen de beschreven zaken niet uitputtend behandelen. Hoewel ten aanzien van de inhoud van dit nieuwsbericht de uiterste zorg is nagestreefd, kunnen wij als KALB Accountants niet volledig instaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Wij sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit.
 
Voor een toelichting of nader advies inzake de gepubliceerde artikelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u uiteraard graag van dienst. Indien u al cliënt bent van KALB Accountants kunt u daarvoor contact opnemen met uw relatiebeheerder. Indien u (nog) geen cliënt bent van KALB Accountants, kunt u onze contactinformatie vinden via het menu op deze pagina.
 
Wilt u ook periodiek op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u zich via het inschrijven nieuwsbrief formulier (geheel vrijblijvend) inschrijven voor onze nieuwsberichten. Mocht u later geen prijs meer stellen op onze nieuwsberichten kunt u zich ook heel eenvoudig weer afmelden. De link daarvoor vindt u onderaan in elke nieuwsbrief.
Uw persoonsgegevens worden verwerkt volgens de geldende AVG-normen. Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie ons Privacy Statement.